Ny plats för Workshop med DNK!

PĂ„ grund av ett stort gensvar att delta i workshopen

FEMINISTISKA OBJEKT

 med  

DEN NYA KVINNOGRUPPEN

har vi fÄtt byta till en större lokal.

Vi kommer vara pÄ FRILAGRET, Heurlins plats 1 (Mellan JÀrntorget och Esperantoplatsen).

HjÀrtligt vÀlkomna!

 

 

| Leave a comment

Workshop med Den Nya Kvinnogruppen!

 

Som en del av GIBCA Extended bjuder Two Little Birds Galleri in till workshopen

FEMINISTISKA OBJEKT

med

DEN NYA KVINNOGRUPPEN

Den 13 november kl 15 – 21, det gĂ„r bra att droppa in. För tidsschema, se lĂ€ngre ner.

AnmÀl gÀrna om du planerar att komma, till galleri@twolittlebirds.se, men du kan Àven bara komma förbi.

OBS! Workshopen Àger rum pÄ Fritidsagenturen, Kastellgatan 8.

Detta Àr höstens sista programpunkt dÄ galleriet frÄn och med den 7 november Àr utan lokal. Vi passar dÀrför pÄ att umgÄs lite extra i samband med workshopen. Ta med kontanter för enkelt tilltugg till sjÀlvkostnadspris.

HjÀrtligt vÀlkommen!

dnk bild liggandes

Feministisk konst Àr sedan 60-talet ett vedertaget begrepp och kan sÀgas vara konst skapad av feminister, konst som speglar kvinnors liv och erfarenheter, eller konst som har som mÄl att förÀndra jÀmstÀlldhetsdebatten och den samtida konsten. Med craft och kvinnligt historieberÀttande som utgÄngspunkt vill vi skapa ett fördjupat samtal om vad ett feministiskt objekt kan vara och innebÀra. Vi vill stÀlla frÄgor om formell estetik och laddade koncept som ryms i föremÄl vi har omkring oss sÄvÀl som i objekt vi skapar. Workshopen kommer bestÄ av bÄde samtal och praktiskt arbete.

DNK vill att deltagarna tar med sig ett föremÄl eller objekt som vi sedan pratar om och analyserar utifrÄn feministiska perspektiv. FöremÄlet kan vara vad som helst, ett plagg, en stol, en sten, en bok, en abstrakt skulptur. Vi kommer senare göra tolkningar/replikor av objekten som en praktisk respons pÄ vÄra samtal.

Tidsschema under eftermiddagen:

15:00 Presentation av Den nya kvinnogruppens arbete med Evelina Hedin, Anna Nordström och Åsa Norman frĂ„n DNK.

16:00 Fika och fortsatta samtal.

16:30 Samtal med DNK och Charlotta Eidenskog kring Konsthantverkets pÄgÄende historieskrivning.

17:00 Feministiska objekt, workshop i lera, samtal och crafting.

Den Nya Kvinnogruppen (DNK), med alla möjligheter och problem som det innebĂ€r bestĂ„r av Anna Nordström, Evelina Hedin, Hilda Hellström, Kakan Hermansson, Malena Norlin och Åsa Norman; sex konstnĂ€rer som arbetar med materialbaserad konst utifrĂ„n feministiska perspektiv. DNK bildades vĂ„ren 2013 ur ett starkt behov av sammanhang och samarbete inom den konstvĂ€rld i vilken gruppen verkar; för oss en akut och nödvĂ€ndig reaktion mot en patriarkal och manssolidarisk konst- och konsthantverkskontext. VĂ„r verksamhet utgörs framförallt av utstĂ€llningar, samtal och workshops kring konsthantverk och feminism; för att aktivt frĂ€mja ett kvinnosolidariskt förhĂ„llningssĂ€tt i sĂ„vĂ€l konstvĂ€rlden som i samhĂ€llet i stort.

 

GIBCA Extended logo - svart
GIBCA Extended Àr ett satellitprogram kopplat till Göteborgs Internationella Konstbiennal som Àger rum 12 september tom 22 november. gibca.se

 

Workshopen genomförs med stöd frÄn
kultur_col logga utskick

| Leave a comment

SARA JOSTH

 

Two Little Birds presenterar, som en del av GIBCA Extended, utstÀllningen

KAPITEL 4

av

SARAH JOST

 

3 oktober – 1 november

Vernissage 3 oktober kl 12-16

HjÀrtligt vÀlkommen!

sarah jost bild

”Du ser ett rum dĂ€r en person sitter och avlĂ€gsnar text frĂ„n en bok med hjĂ€lp av tejp för att sĂ„ slĂ€ppa ned fragmenten i ett rör. Se för dig hur röret gĂ„r genom golvet, genom flera rum dĂ€r samma handling utförs. Följ fragmentet genom vĂ„ningarna tills det landar pĂ„ ett bord i ett annat rum dĂ€r en annan person sorterar och strukturerar dom.”

I utstÀllningen KAPITEL 4 visar SARAH JOST en installation som Àr en del av ett större project. DÀr undersöker hon det mellanmÀnskliga utbytet av tankar, upplevelsen av att orden inte rÀcker till och vad som kan hÀnda med berÀttelser nÀr de blir berÀttade gÄng pÄ gÄng av olika personer.

I Sarah Josts konstnÀrskap utforskar hon idéer om minne, tystnad, och kommunikation. Hon fascinerats av minnets förÀnderlighet och skörhet. Det har utvecklats till en sorts metod dÀr ett projekt bestÄr av mÄnga mindre verk eller fragment som presenteras olika utifrÄn tillfÀlle och plats. Precis som minnet hela tiden förÀndras allteftersom vad som Àr aktuellt drar hon frÄn och lÀgger till.

Jost Àr utbildad vid HDK och Konsthögskolan i Bergen dÀr hon numera bor och Àr verksam. Sedan examen 2009 har hon haft ett antal separatutstÀllningar och deltagit i grupputstÀllningar samt varit aktiv i Bergen Ateliergruppe (BAG). Hon har vid flertalet gÄnger tilldelats stipendium bÄde i Norge och i Sverige.

www.sarahjost.com

GIBCA Extended logo - svart

GIBCA Extended Àr ett satellitprogram kopplat till Göteborgs Internationella
Konstbiennal som Àger rum 12 september tom 22 november.
gibca.se

 

UtstÀllningen genomförs med stöd frÄn

kultur_col logga utskick

| Leave a comment

ANNA OLSSON

 

Two Little Birds presenterar höstens första utstÀllning

MÖTEN I ISOLERING

av 

ANNA OLSSON

5 september – 29 september

Vernissage 5 september kl 12-16

HjÀrtligt vÀlkommen!

bakom varje dörr anna olsson

I utstĂ€llningen MÖTE I ISOLERING visar ANNA OLSSON en samling bildvĂ€var som berör nĂ„gra av de svĂ„raste frĂ„gorna, de som ytterst handlar om liv och död. De senaste Ă„ren har Anna arbetat med ett tema hon kallat kris och katastrofer. De utgĂ„r frĂ„n de möten hon haft med frihetsberövade personer under den mest utsatta och svĂ„raste tiden under en rĂ€ttsprocess, nĂ€r de sitter isolerade pĂ„ hĂ€ktet.

“För mĂ„nga av dem jag mött i denna utsatthet slĂ„s jag av hur skört och utsatt deras liv ocksĂ„ var innan. Tragedierna verkar ha stĂ„tt pĂ„ kö för nĂ€stan alla dessa personer. Att beskriva dem som enbart förövare ger sĂ€llan en vettig bild av hur komplicerat deras liv Ă€r och varit. Jag tĂ€nker att vi mĂ„ste visa respekt inför en mĂ€nniskas svĂ„righeter. “

Med hjÀlp av vÀvstolen vÀxer bilder fram i syfte att belysa eller berÀtta en historia. Bilderna byggs upp av olika ytor i komposition och rytmer. FÀrgfÀlt pÄ fÀrgfÀlt bildar tillsammans en bild. Anna brukar anvÀnda sig av starka fÀrger men under detta tema har den grÄ fÀrgen i dess olika nyanser varit dominerande, precis som det Àr i hÀktet. Hennes konstnÀrskap har alltid varit starkt drivet utifrÄn en politisk vision Àven om det inte alltid har synts tydligt i hennes bilder. Men de senaste Ären, i takt med de samhÀllsförÀndringar som sker, har det blivit allt tydligare.

Anna Olsson Àr textilkonstnÀr utbildad vid Steneby i Dalsland. Vid sidan om sitt konstnÀrliga arbete Àr hon Àven psykolog vilket i denna utstÀllning har en direkt koppling till temat. Hon har de senaste 20 Ären deltagit i mÄnga utstÀllningar, bÄde i Sverige och internationellt, och har haft en rad separatutstÀllningar. Hon Àr representerad i mÄnga kommuner och landsting och tilldelades 2014 Svenska kyrkans kulturstipendium.

www.tapestryannaolsson.blogspot.se

Instagram; twolittlebirdsgalleri

UtstÀllningen genomförs med stöd frÄn

kultur_col logga utskick

| Leave a comment

SUMMER OPEN CALL

 

Two Little Birds presenterar samlingsutstÀllningen

 

logga utskick

 

16 juni – 23 augusti

Vernissage 16 juni kl 17-19

Under vÄren bjöd galleriet Two Little Birds verksamma konsthantverkare och konstnÀrer att söka till vÄr sommarutstÀllning genom ett open call. Vi sökte allt som kan tÀnkas rymmas i begreppet samtida konsthantverk och materialbaserad konst i det vidgade fÀltet. Vi fick ett stort gensvar och ur de dryga 70 stycken ansökningar har vi nu gjort vÄrt val.

I utstÀllningen möter du fem verk av fem olika konstnÀrer dÀr bÄde uttryckssÀttet och materialen skiljer dem Ät. De har dÀremot beröringspunkter i tematik och reflektioner kring vÄrt samhÀlle och hur vi som mÀnniskor förhÄller oss till det samhÀlle vi Àr en del av.

ANNA HELENA BRUMARK har anvĂ€nt sig av text som ett material nĂ€r hon tillsammans med poeten Iman Mohammed ville att lĂ€supplevelsen skulle bli en taktil upplevelse snarare Ă€n en intellektuell. KARIN GYLLERFELT verk ”Fall” blir likt kartbilder, tvĂ„dimensionella försök att överblicka och kontrollera ett tredimensionellt skeende. I JENNY JANSSONs kollage blir pappret som minnesanteckningar frĂ„n det som inte Ă€r en sjĂ€lvklarhet idag, en spannmĂ„lsbyggnad i VĂ€stergötland.

UtgĂ„ngspunkten för verket ”Öde Ă¶â€ av DANIELA HEDMAN var att skapa föremĂ„l avsedda att Ă€ta med under förutsĂ€ttningen att du var en mĂ€nniska strandsatt pĂ„ en öde ö. Och i verket “Mjölkarmen” vill ELLINOR AUGUSTINI belysa frĂ„gan kring de som har och de som inte har i samband med tiggeridebatten.

UtstÀllningen genomförs med stöd frÄn

kultur_col logga utskick

| Leave a comment

ANNIE JOHANSSON

 

Two Little Birds presenterar

NÄSTAN INGENTING

av

ANNIE JOHANSSON

9 maj – 2 juni

Vernissage 9 maj kl 12-16

HjÀrtligt vÀlkommen!

bild utskick

I utstĂ€llningen NÄSTAN INGENTING visar ANNIE JOHANSSON delar av sitt examensarbete frĂ„n HDK 2014. Tidigare har det visats i stora salar med mycket rymd men i det förhĂ„llandevis lilla gallerirummet pĂ„ Two Little Birds kommer verken fĂ„ ett annat uttryck och upplevas pĂ„ ett helt nytt sĂ€tt.

UtstĂ€llningen ”NĂ€stan Ingenting” handlar om att se pĂ„ verken pĂ„ nĂ€ra hĂ„ll och ta in dem som dem Ă€r. Att se pĂ„ varje fĂ€rg och kĂ€nna den, se det taktila i tyget, lĂ„ta ögat följa formen och ta in helheten. FĂ€rg, form, ljus, mörker, taktilitet, volym. Annies arbete relaterar till kroppen, huden och förfall. Textil som material Ă€r i sig förgĂ€ngligt, likt kroppen kommer den med tiden försvinna. Och bli till ingenting.

”Jag kan ibland tĂ€nka att mina arbeten ligger pĂ„ grĂ€nsen till att inte vara nĂ„gonting. Stora objekt som tar upp tid och rum. De rymmer sĂ„ mycket men samtidigt ingenting. Ingenting ser jag som fritt och oĂ€ndligt. Det Ă€r fritt pĂ„ sĂ„ sĂ€tt att det inte förestĂ€ller nĂ„got, inte berĂ€ttar om nĂ„got, Ă€r som ett slags ingenting dĂ€r det inte finns nĂ„gonting att förstĂ„, men dĂ€rför finns ocksĂ„ allt att förstĂ„. Det Ă€r i detta ingenting som betraktaren Ă€r fri.”

Annies arbeten rör sig i en abstrakt vÀrld dÀr hon lÀgger stort vikt vid fÀrg och form. I det textila materialet, och frÀmst med tuftningen som teknik, skapar hon verk som bÄde Àr mÄleriska och skulpturala. Hon rör sig mellan en intim och en monumental skala och hon har en otrolig kÀnsla för de smÄ detaljerna. Hon fÀrgar sjÀlv sitt material för att fÄ fram de exakta valörerna och sparar spÄr av tekniken hon anvÀnt, vilket blir viktiga för helhetsupplevelsen av verket. I centrum stÄr hela tiden textilens grundvillkor; hur den faller och bygger dess volym och struktur. Möten skapas mellan olika textila material. Mellan det hÄrda rummet och den mjuka textilen, mellan betraktaren och materialet. Det ger en pÄtaglig och stark kÀnsla av nÀrvaro.

Sedan Annies masterexamen i textilkonst vid HDK vÄren 2014 har hon uppmÀrksammats pÄ flera hÄll. Hon har tilldelats Eric Ericssons Stiftelses stipendium och Fabrikör J.L. Eklund Stora Hantverksstipendium samt deltagit i ett antal samlingsutstÀllningar. Annie bor och Àr verksam i Göteborg.

anniejohansson.com

UtstÀllningen genomförs med stöd frÄn

kultur_col logga utskick

| Leave a comment

PIA ANLIOT

 

Two Little Birds presenterar

ALLDELES FÖR MYCKET
ALDRIG TILLRÄCKLIGT

av

PIA ANLIOT

28 mars – 28 april
Vernissage 28 mars kl 12-16

HjÀrtligt vÀlkommen!

p anliot bild fb

I utstĂ€llningen ALLDELES FÖR MYCKET ALDRIG TILLRÄCKLIGT fĂ„r vi ta del av PIA ANLIOTS starka, explosiva och fĂ€rgrika keramiska skulpturer. De Ă€r uppbyggda av mindre drejade element som satts samman till former och som tillsammans bildar en större helhet.

Formerna vĂ€xer som bakterier eller organisk vĂ€xtlighet pĂ„ de mest vĂ€ntade eller ovĂ€ntade platser. Är det sjukdom, förnimmelse av fara eller tecken pĂ„ liv? Naturens vĂ€xtkraft Ă€r oövervinnerlig och vi kan bara försöka tĂ€mja den. I utstĂ€llningen berör Anliot frĂ„gor kring att ha kontroll och varför vi mĂ€nniskor strĂ€var efter den. Och hon stĂ€ller Ă€ven frĂ„gor kring sin egen kontroll i sitt skapande.

“Har jag kontroll över min lust, min drivkraft, min oövervinnerliga instinkt till att skapa? Jag, en del av naturen, speglar dess kraft. Vad Ă€r det jag hĂ„ller pĂ„ med? Jag vill aldrig sluta.”

Pia Anliot bor och Ă€r verksam i Hedemora. Efter sin kandidatexamen frĂ„n Konstfack 2011, vid institutionen Keramik och Glas, har hon varit verksam frĂ€mst i Sverige och har visat sina arbeten pĂ„ en rad olika gallerier och konsthallar, med separatutstĂ€llningar eller i samlingsutstĂ€llningar. Hon finns bland annat representerad hos Statens KonstrĂ„d,‹Stockholm Stadsmuseums Konstförening‹och Falu Kommun.

UtstÀllningen genomförs med stöd frÄn

kultur_col logga utskick

 

| Leave a comment

THE TOOL BELT av TOBIAS ALM

 

Two Little Birds presenterar

 

THE TOOL BELT

av

TOBIAS ALM

 

27 februari – 24 mars

Vernissage 27 februari kl 17-21

HjÀrtligt vÀlkommen!

Installationen THE TOOL BELT bestÄr av en serie objekt och Àr delar av TOBIAS ALMS examensarbete frÄn Konstfack. Objekten kan ses som ett slags hybrider, som befinner sig mitt emellan verktyg och mÀnsklig kropp. De Àr framför allt gjorda i silikon, polyuretan och trÀ dÀr ytan liknar mÀnniskohud.

Arbetet tar avstamp ifrÄn insikten att verktygsbÀltet Àr ett smycke, som har starka kopplingar till 1700-talets Chatelaine. Det utforskar relationen mellan praktisk funktionalitet och dekoration hos kroppsrelaterade objekt. Projektet berör ocksÄ smyckets roll som status- och tillhörighetsmarkör och hur det anvÀnds inom genus- och maktstrukturer i samhÀllet. Att angripa dessa frÄgor genom att inkludera verktygsbÀltet i smyckesbegreppet ger nytt perspektiv pÄ relationen mellan smycken och maskulinitet.

SmyckekonstnÀren Tobias Alm, verksam i Stockholm, tog sin masterexamen vid Konstfack med inriktning mot Smyckekonst och Korpus 2014. Tobias har sedan sin kandidatexamen 2009 varit verksam som sjÀlvstÀndig smyckekonstnÀr och deltagit i flertalet utstÀllningar och projekt bÄde i Sverige och internationellt. Han finns representerad pÄ CODA Museum, Apeldoorn, NederlÀnderna och har tilldelats en rad stipendier, dÀribland KonstnÀrsnÀmnden arbetsstipendium. Besök gÀrna Tobias hemsida, www.tobiasalm.com.

Även Smyckegalleriet FOUR har vernissage den 27/2 kl 17-21. De visar utstĂ€llningen Marbles av Tarja Tuupanen. 

| Leave a comment

REPEAT PATTERNS av JOHANNA FRIEDMAN

 

Two Little Birds presenterar i samband med Göteborgs Internationella Filmfestival Ärets första utstÀllning

REPEAT PATTERNS

Av

JOHANNA FRIEDMAN

23 januari – 24 februari

Vernissage fredag 23 januari kl 17-21
KonstnÀrssamtal mÄndag 26 januari kl 19.00.

HjÀrtligt vÀlkommen!


Foto: Ari Grey

JOHANNA FRIEDMAN Àr en konstnÀr som frÀmst jobbar med mönster. De medvetna och omedvetna mönster som vi tar del av varje dag, förenklas och förvandlas genom det repetitiva arbetet i hennes textila verk. I de tvÄ installationerna Stairs och Cigarette, som visas pÄ Two Little Birds, blandas videoanimation med grafiskt utformade och kviltade textiler.

Hennes arbete kretsar kring mÀnskliga absurditeter som uppenbarar sig i populÀrkultur, politik, stadsplanering samt genus. Ofta med syftet att sudda ut grÀnserna mellan verklighet och fiktion, mellan förstÄelse och förvirring. Verken vÀver samman svÄrsmÀlt teori med vardagsliv.

Friedman Àr numera bosatt i San Francisco, USA, och har en kandidatexamen i textilkonst frÄn Konstfack och en materexamen i fri konst frÄn California College of the Arts, San Francisco. Hon Àr en interdisciplinÀr konstnÀr som rör sig mellan textil, fotografi, video och performance.

Friedman Àr verksam bÄde i San Francisco och i Sverige. Hennes verk har visats av en rad nationella och internationella gallerier, institutioner och muséer, dÀribland Uppsala Konstmuseum, Hordaland Kunstsenter i Bergen och Svenska Ambassaden i Washington DC.

UtstÀllningen genomförs med stöd frÄn

| Leave a comment

ÖPPETTIDER under HELGERNA!

Nu Àr julen hÀr, sedan kommer nyÄr och trettondagen.
Och sÄ hÀr kommer vi har öppet:

24 – 28/12  STÄNGT

29-30/12  ÖPPET kl 11.00 – 18.00

31/12 – 1/1  STÄNGT

FrÄn och med den 2/1 har vi öppet som vanligt,

det vill sÀga

kl 11.00 – 18.00 mĂ„ndag- söndag.

Vi önskar er fina dagar!

| Leave a comment